Dreptmăritori creștini

Cuvinte duhovnicești Ianuarie 12, 2013

Bunul Dumnezeu în marea Sa iubire faţă de om ne-a dăruit darul vieţii, pentru ca noi oamenii bucurându-ne de el să avem posibilitatea de a ne câştiga şi viaţa  veşnică întru fericirea sfinţilor.

Aş vrea mai întâi să mulţumim împreună Atotmilostivului Dumnezeu pentru că aşa a fost rânduit ca din data de 1 iunie 2011 să lucrăm în “ogorul Domnului” pe acest tărâm al Parohiei Leţcani II, apoi aş vrea să salutăm iniţiativa echipei Doxologia Media, de a crea acest site dedicat în exclusivitate parohiei noastre şi care prin aceasta ne-a oferit posibilitatea să ne putem face cunoscuţi şi în acelaşi timp să ne promovăm ca Biserică Ortodoxă, dar şi ca parohie, fiind deopotrivă mărturisitori şi ai credinţei noastre străbune.

 

Sfinţii Părinţi ne învaţă că al doilea dar al Lui Dumnezeu către oameni ar fi credinţa, în ideea faptului că ea este rodul lucrării harului lui Dumnezeu, care ne luminează mintea, ne încălzeşte inima şi ne mişcă voinţa ca să primim şi să ţinem cu toată convingerea drept adevăr neîndoielnic tot ceea ce Dumnezeu a descoperit în Sf. Scriptură şi ne învaţă prin Biserică.

Noi credem aici pe pământ ceea ce vom vedea într-o zi în cer, iar motivul credinţei noastre nu este neapărat evidenţa adevărului (pentru că se depăşeşte puterea de cunoaştere şi posibilitatea de pătrundere a minţii omeneşti), ci motivul credinţei este autoritatea Cuvântului lui Dumnezeu. Pentru că spune Dumnezeu aşa, noi credem, chiar dacă legile fireşti ale naturii ar dovedi altceva.

Sf. Ap. Pavel în Epistola sa către Romani spune că, “credinţa este din auzire, iar auzirea din Cuvântul lui Dumnezeu” (Rom. X, 17), de aceea cred că pentru a deveni credincioşi este necesar să auzim Cuvântul, şi nu putem să-l auzim clar şi corect dacă noi, preoţii nu ne îngrijim în primul rând de a face cunoscut oamenilor Cuvântul lui Dumnezeu.

Pentru că una din condiţiile credinţei adevărate este practicarea ei prin fapte, vă îndemn ca toţi cei care citiţi aceste rânduri să încercaţi a împlini Cuvântul lui Dumnezeu în viaţa frăţiilor voastre cu toată responsabilitatea, iar dacă vi se oferă ocazia de a ajuta pe cineva să împliniţi această lucrare.

Astăzi, se cere de la noi toţi, credinţă adevărată, de aceea întăriţi fiind pe temelia Bisericii Ortodoxe să ducem mai departe ceea ce am primit de la străbunii noştri. Avem o multitudine de variante pentru a face acest lucru, iar una din ele este şi implicarea în construcţia bisericii parohiale pe care dorim să o ridicăm în această localitate, spre Slava lui Dumnezeu.

Noi toţi, şi preotul şi enoriaşii parohiei suntem conştienţi că am început un lucru dificil, mai ales din punct de vedere financiar, dar avem credinţa că mai devreme sau mai târziu cu ajutorul lui Dumnezeu, vom birui şi ne vom vedea visul împlinit. Îndemnăm aşadar, pe toţi cei care vor să facă ceva mai mult pentru mântuirea lor să fie alături de noi şi să ne sprijine, mai ales cu rugăciunea lor, pentru a putea îndepărta toate ispitele.

 

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!