Schimb de experiență între parohiile din România, Republica Moldova și Serbia

Viața parohiei Iulie 29, 2015

Marți, 28 iulie 2015, parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești și Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești au primit vizita a două grupuri din Republica Moldova și din Serbia. Astfel, un număr de aproximativ 20 de preoți și alte persoane implicate în proiecte sociale și educative au sosit la Săvinești pentru a beneficia de un schimb de experiență în cadrul proiectului „Prin dezvoltare la sustenabilitate”. Întâlnirea s-a desfășurat la Centrul de Servicii Sociale „Samariteanul Milostiv”, unde cei prezenți au putut afla mai multe detalii despre proiectele desfășurate de Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești în parteneriat cu parohia „Sfinții Voievozi”, dar și la Centrul social-educativ „Popasul Iubirii Milostive”, unde participanții au vizitat atelierul de croitorie și atelierul de patiserie, după care au stat la masă.

Galerie Foto

Întâlnirea de lucru din cadrul schimbului de experiență a inclus, pe lângă vizitarea principalelor departamente ale Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești, descrierea principalelor proiecte desfășurate pentru comunitatea din Săvinești, prezentarea tipurilor de resurse folosite în aceste proiecte, menționarea parteneriatelor dezvoltate în cadrul proiectelor, dar și discuții despre relația cu autoritățile locale, greutățile întâmpinate de-a lungul timpului și soluțiile de rezolvare a problemelor și perspectivele de viitor ale comunității.

Proiect parohial cu susținere europeană: Radio Jurnal Spiritual 

„Ne aflăm la Școala veche din sat, unde au învățat bunicii din comunitate. S-a aflat într-o stare de degradare până acum doi ani, când primăria a decis să o dea în întrebuințare fundației noastre, fiind transformată în Centrul de Servicii Sociale „Samariteanul Milostiv”.  Aici au loc activitățile din cadrul programului de after-school, activități de oferire de ajutoare, prin intermediul partenerilor noștri. Tot aici se desfășoară și Tabăra de creație „Aripi de înger". Am dezvoltat și un club de teatru și muzică, un post de radio și nu numai. Toate aceste acțiuni s-au derulat sub egida campaniei „Să dăm viață Școlii Vechi”, a menționat Brîndușa Albert, coordonator de proiecte în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

„Prima activitate pe care am inițiat-o a fost cantina socială, în urmă cu zece ani. De aici, s-au dezvoltat celelalte activități în mod firesc și armonios. Noi am preluat clădirea ridicată cu bani europeni, apoi am preluat Școala Veche și am început să dezvoltăm proiecte sociale și educative cu o echipă bine pregătită. Acum desfășurăm două proiecte în paralel, aducem bani europeni și luptăm pentru inițiativele noastre. Dacă dorești să realizezi un lucru și crezi în el, e imposibil să nu găsești și alte persoane care să solidarizeze cu inițiativa ta”, a declarat părintele Petru Munteanu, directorul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești.

„Am rămas impresionat de multitudinea de activități și de felul în care se reușește motivarea oamenilor”

Participanții din Republica Moldova au venit în România pentru un amplu schimb de experiență, organizat sub umbrela Misiunii Sociale „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei și coordonat de Monica Costea și Cristina Elena Negut din cadrul firmei Learning Ecosystem, în cadrul proiectului „Prin dezvoltare la sustenabilitate”. „Diaconia” este structura socială a Mitropoliei Basarabiei care activează pe întreg teritoriul Republicii Moldova din anul 2001 și este membră a Federației „Filantropia" (Patriarhia Română) și a Alianței ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei. Printre reprezentații centrelor parohiale și ai structurii centrale a Misiunii Sociale „Diaconia” care au participat la schimbul de experiență de la Săvinești s-au numărat Oleg Paraschiv, director executiv al Misiunii Sociale „Diaconia”, părintele Gheorghe Untilă, protopop de Cahul, părintele Mihail Cîșlaru, preot în orașul Căușeni, părintele Ioan Cosoi, preot slujitor la Capela Liceului „Prometeu” din Chișinău, părintele Andrei Popovici, preot al parohiei Coșcalia, părintele Ioan Croitoru, preot în orașul Călărași, părintele Ștefan Eftodi, preot în orașul Soroca, părintele Serghei Ceban, de la parohia Căușeni și părintele Eugen Balan de la parohia Hîncești.

„Am cunoscut Fundația Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești prin intermediul unei colaborări recente, prin care ni s-a oferit posibilitatea de a trimite copii în Tabăra de creație „Aripi de înger”. Sunt foarte încântat că am reușit să ajung la Săvinești cu echipa de preoți pentru a putea vedea și alte activități pe care le desfășurați în comunitate. Am rămas impresionat de multitudinea de activități și de felul în care se reușește motivarea oamenilor. Pornesc spre casă cu mai mult entuziasm și sunt convins că se pot realiza lucruri mărețe, de aceea vom colabora în continuare”, a afirmat Oleg Paraschiv, director executiv al Misiunii Sociale „Diaconia”.

Părintele Gheorghe Untilă, protoiereu al protopopiatului Cahul a rămas plăcut impresionat de proiectele de la Săvinești, mărturisindu-ne că și sfinția sa dezvoltă proiecte similare în comunitatea pe care o păstorește. „Ajungând la Săvinești, am descoperit activități pe care le desfășurăm și noi în Republica Moldova. Am găsit aici proiecte diverse și bine puse la punct și sperăm să avem o relație de consultanță reciprocă pentru a ne putea dezvolta fiecare”, a menționat părintele Untilă Gheorghe, protopop de Cahul.

Pentru că în urmă cu câteva săptămâni a trimis un grup de copii la Tabără de creație „Aripi de înger”, părintele Andrei Popovici și-a dorit să ajungă și personal în comuna Săvinești. „Este o bucurie pentru că am creat această legătură și ne-am dori chiar să înfrățim comunitatea din Coșcalia și cea din Săvinești. Am văzut multe lucruri frumoase pe care le faceți aici și de aceea ne dorim o colaborare pentru Tabăra de creație „Aripi de înger”, dar și pentru alte proiecte sociale și educative”, a spus părintele Andrei Popovici, preot al parohiei Coșcalia.

„Am observat la Săvinești cum foarte mulți tineri se implică activ în diferite proiecte. Părintele Petru Munteanu a căutat persoane potrivite la locurile potrivite și astfel a contribuit la buna funcționare a proiectelor. Am observat aici o doză foarte mare de optimism, dar, în același timp, și o experiență vastă. Cu aceste gânduri vreau să plec în parohia mea și să încerc să pun în practică măcar o mică parte din ceea ce am văzut în comunitatea de aici”, a afirmat părintele Ștefan Eftodi, preot în orașul Soroca.

Delegația din Serbia i-a inclus pe părintele Ștefan Șarampoi, preot la parohia Șipicova și secretar al protopopiatului Daciei Ripensis și părintele Ovidiu-Doru Ursu, preot la parohia Gorneana și inspector bisericesc al protopopiatului Daciei Ripensis, Episcopia Daciei Felix, alături de fiul satului Săvinești, părintele Ioan-Mihai Măriuța, preot în cadrul parohiei „Sf. Ilie Tesviteanul” din localitatea Bor, Valea Timocului din Serbia. Oaspeții de seamă au poposit pentru câteva ore la Săvinești, unde au discutat în cadrul întâlnirilor de lucru cu reprezentații din Republica Moldova și cu cei din Săvinești.

Mihai Parfeni