În pași de recunoștință

Viața parohiei Mai 8, 2015

Aflați pentru o săptămână în România, membrii delegației Organizației Umanitare ”Hilfe für Osteuropa Todtnau – Seelscheid e.V” din Germania au îmbinat utilul cu plăcutul pe parcursul acestei perioade. Pe lângă asigurarea transportului de ajutoare umanitare au simțit din plin și aerul curat de munte de la Piatra Neamț.

Componența delegației a fost formată din prim-președintele organizației ”Hilfe für Osteuropa Todtnau – Seelscheid e.V” din Germania – doamna Ursula Honeck, domnul Gunther Köllner – secretarul organizației, Thomas Honeck , Josef Schneider, Erich Steck, Manfred Dietsche, Jana Köllner, Cornelia Schneide și Paul Klingele.

Oaspeții au avut parte de mai multe surprize oferite de Forumul Democrat al Germanilor din Piatra Neamț și de Asociația Ursula Honeck – Piatra Neamț. Astfel, într-un cadru festiv, corul Edelwei§, care anul acesta împlinește 10 ani de la înființare, a interpretat mai multe cântece în limba germană, iar ansamblul de dansuri al Forumului a jucat în ritm nemțesc.

În cadrul acestei întâlniri, echipa Forumului Democrat al Germanilor din Piatra Neamț au acordat membrilor delegației din Germania diplome de recunoștință. ”Drept  mulțumire pentru sprijinul pe care îl acordă Asociației Ursula Honeck și Forumului. Costumele tradiționale germane, pe care noi le purtăm la diferite evenimente, cum este și cel de astăzi (06.05.2014), le-am confecționat din materialele primite de la Organizația Umanitară ”Hilfe für Osteuropa Todtnau – Seelscheid e.V” din Germania. Pentru că în luna iunie, corul Edelwei§ împlinește 10 ani de existență, am făcut mici broșe inscripționate ”Cel mai bun prieten al Forumului Democrat al Germanilor din Piatra Neamț”, pe care le-am înmânat Preasfinției Sale părintele Nicodim, episcop de Edineț și Briceni, părintelui Petru Munteanu, parohul Bisericii ”Sf. Voievozi” din Săvinești și directorul Fundației Solidaritate și Speranță – filiala Săvinești și părintelui Adrian Cotelea, secretar al Episcopiei de Edineț și Briceni, ne-a menționat doamna Augusta Jumanca, vicepreședintele Forumului și președintele Asociației Ursula Honeck.

Prezent la acest eveniment Preasfințitul părintele Nicodim, episcop de Edineț și Briceni a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări.

- Preasfinţia Voastră, cât de importantă este această colaborare, cu Organizația Umanitară ”Hilfe für Osteuropa Todtnau – Seelscheid e.V” din Germania, în ceea ce privește activitățile filantropice desfășurate de episcopia Edineț?

- ”Hilfe für Osteuropa Todtnau – Seelscheid e.V” este o organizație deosebită, în fruntea ei stă prim președinta, doamna Ursula Honeck, cu care avem o colaborare de mai bine de 20 de ani. Pentru Țara Moldovei are o importanță foarte mare, pentru că noi nu primim fonduri, cum primiți voi și nu știți cum să le cheltuiți, noi suntem foarte limitați în toate ajutoarele, practic, organizația din Germania aduce ani de-a rândul ajutoare pentru Spitalul Republican, Spitalul Oncologic, Spitalul pentru copii Coțaga, Spitalul din Orhei și de câțiva ani, de când sunt eu la Edineț, includem pe listă și Spitalul Raional Edineț. Când a venit doamna Ursula a spus că nu mai poate lărgi activitatea și la orașul Edineț, dar când a intrat în secția de traumatologie și a văzut paturile legate cu sârmă, cu ață, a început să plângă. Când a mers în sala de operații a văzut o masă de operație din 1947, care era ruginită și pe alocuri vopsită de sute de ori, atunci a spus că-și schimbă părerea și v-a ajuta și Spitalul din Edineț. Astăzi (06.05.2015) a fost și a controlat două secții din spital, de la Edineț, și i-a plăcut că toate lucrurile, paturile au fost reparate, iar acum sunt într-o situație ideală. Două secții sunt renovate, celelalte încă nu, dar nădăjduim că Ursula Honeck este încă tânără și prin organizația în care activează vom mai găsi vreo 200 de paturi și pentru celelalte secții. În ziua de astăzi, în Republica Moldova este nevoie de mult ajutor pentru că nu este ca la voi, să le schimbați pe cele noi cu mai noi, la noi există paturi de după război. Doamna Ursula, este o prietenă veche, cetățean de onoare al oraşului Orhei, este decorată cu două Ordine de la Patriarhul Alexei. Soțul ei, domnul Thomas Honeck, a fost decorat cu cea mai înaltă decorație, medalia Sfântului și dreptului Nicodim.

- Ați vorbit de fonduri externe limitate, dar există sentimentul solidarității în rândul oamenilor din Republica Moldova?

- Este, de exemplu, în eparhia noastră avem o societate a tinerilor pe care îi învățăm să-i ajute pe cei bătrâni. Au trecut trei ani și programul a fost încheiat, iar cea mai importantă întrebare a fost de la copii, că au cerut binecuvântarea, chiar dacă nu vor primi fonduri din străinătate, ca ei să activeze cu în domeniul îngrijirii de bătrâni. Au un entuziasm deosebit, nici nu ne-am gândit că-și vor dori să facă această activitate. La început și bătrânii erau reticenți, ”Ce să caute în casă la mine, să cotrobăie..?”, dar când au văzut că acești copii vin de la biserică, cu o bucată de pâine, în fiecare lună primeau pachete cu alimente, au început să aibă încredere. Dacă se întâmpla să nu ajungă copiii la ei, își făceau griji. Interesant, s-a organizat o gală a voluntariatului, cu spectacole, iar fondurile strânse le dădeau bătrânilor.

-Preasfinția Voastră, în încheiere, ce gânduri le transmiteți credincioșilor?

- Noi avem un gând bun, să trăim în pace cu toți cei care ne înconjoară. Ne pare rău de ce se întâmplă în Ucraina, despre dezbinările care sunt acolo, în familiilor lor, în națiunea lor. Noi vrem pace și liniște cu toată lumea, prietenie și bună înțelegere.

Brîndușa Dediu