Duminica mironosiţelor în Parohia Şendreni

Viața parohiei Aprilie 27, 2015

În duminica a 3 a după marea Sărbătoare a Învierii, Biserica Ortodoxă cinsteşte în mod deosebit pe femeile mironosiţe, numite aşa după mirul pe care l-au purtat în acea slăvită duminică dimineaţă în care Domnul a înviat şi cu care trebuia să-I ungă Trupul. Aşa cum se cunoaşte, acestea au fost câteva femei care au urmat pe Mântuitorul Hristos şi pe Sf. Apostoli, împlinind anumite rânduieli specifice lor. Ele s-au dovedit a fi mai curajoase decât bărbaţii(apostolii L-au părăsit pe Domnul în timpul Pătimirii Sale), mergând după Mântuitorul: Şi erau acolo multe femei, privind de departe, care urmaseră din Galileea pe Iisus, slujindu-I, între care era Maria Magdalena şi Maria, mama lui Iacov şi a lui Iosi, şi mama fiilor lui Zevedeu. (Matei 27, 55- 56; Marcu 15, 40- 41; Luca 23, 49; 23, 55- 56).

Pentru credinţa, dragostea şi evlavia lor, ele au fost primele care L-au văzut pe Mântuitorul după Înviere, atunci când au mers la mormânt cu mirodenii ca să îmbălsămeze Trupul lui Iisus. Duminică dimineaţa au primit vestea Învierii de la îngerul care deschisese mormântul, apoi S-au întâlnit cu Însuşi Hristos: “După ce a trecut sâmbăta, când se lumina de ziua întâi a săptămânii (Duminică), au venit Maria Magdalena şi cealaltă Marie, ca să vadă mormântul. Şi iată s-a făcut cutremur mare, că îngerul Domnului, coborând din cer şi venind, a prăvălit piatra şi şedea deasupra ei”(Matei 28, 1-2; Luca 24, 1- 10; Marcu 16, 1- 8; Ioan 20, 1, 11 ş. u.).

Femeile purtătoare de mir au fost întâmpinate de Domnul Hristos cu aceste cuvinte : “Bucura- ţi-vă!”(Matei 28, 9) şi “Nu vă temeţi!”(Matei 28, 10), întărindu-le astfel şi fericindu- le pentru râvna lor cea mare.

Şi Biserica fericeşte astăzi pe toate femeile creştine care prin viaţa lor curată şi sfântă urmează Domnului Hristos, la fel ca femeile mironosiţe.

Astfel, în acestă duminică au fost felicitate femeile credincioase şi evlavioase care indiferent unde îşi desfăşoară activitatea, nu uită de învăţătura Evangheliei pe care o împlinesc după modelul “purtătoarelor de miruri”.

În parohia “Sf. Ap. Petru şi Pavel”- Şendreni, Protopopiatul Hârlău, doamnele şi domnişoarele care au participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie au primit de la părintele paroh, la sfârşitul slujbei, pe lângă felicitările cuvenite, flori, prăjituri, vin şi suc, ca semn vizibil al aprecierii de care se bucură în Biserica lui Hristos cel Înviat. În cuvântul de învăţătură s-a subliniat rolul deosebit de important pe care îl are femeia în familie, în societate şi în biserică.     

 Nici bărbaţii prezenţi n-au fost ignoraţi(având şi ei ca modele de credinţă curată şi sinceră faţă de Hristos pe sfinţii Iosif din Arimatea şi Nicodim, pomeniţi deasemenea în această zi ), ci au fost serviţi cu prăjituri şi vin.

Pr. Ceobanu Petru