Naşterea Domnului - sărbătoarea tradiţionalelor colindelor

Viața parohiei Ianuarie 10, 2014

Pentru fiecare dintre noi sărbătoarea Naşterii Domnului are o însemnătate aparte şi parcă în fiecare an ne aduce aminte, nouă, „celor mari” de bucuriile copilăriei şi de anii nevinovaţi de odinioară. Această sărbătoare este prima (din punct de vedere cronologic) dintre sărbătorile şi praznicele închinate Mântuitorului Iisus Hristos, constituind de fapt şi începutul Sărbătorilor de iarnă.

Este o sărbătoare deosebit de importantă pentru fiecare creştin, iar acest lucru îl demonstrează şi postul de 40 de zile, care precede aceste momente de înălţare duhovnicească.

                Chiar dacă nu are aceeaşi vechime ca şi Paştile sau Rusaliile, care sunt în legătură cu cele iudaice, sărbătoarea Naşterii Domnului este cea mai veche sărbătoare specific creştină, care s-a dorit a înlocui o sărbătoare păgânească în cinstea zeului Mithra, sărbători care erau împreunate cu tot felul de orgii şi petreceri deşănţate.

În acest context, al orânduielii, astăzi, în mileniul trei, Biserica ne atrage atenţia asupra faptului că fiii noştri duhovniceşti ar trebui să nu cadă în aceleaşi tentaţii ale petrecerilor păgâneşti, ci ar trebui să se readucă în actualitate obiceiurile sănătoase şi tradiţionale ale Bisericii, prin care să se vestească tuturor bucuria Naşterii lui Hristos.

                În speranţa că au înţeles bine mesajul Evangheliei, tinerii şi mai ales copiii din parohia noastră au ales ca în Ajunul Naşterii Domnului, la ora 18,00 să se întâlnească la biserica „Sf. Proor. Ilie Tezviteanul” şi coordonaţi de doamna preoteasă Bortaş Loredana, împreună şi cu părintele paroh să pornească un marş al colindelor pe uliţele satului Leţcani.

Astfel până seara târziu, au colindat casele credincioşilor mai în vârstă, în primul rând, dar şi ai altor fii duhovniceşti, aducând vestea cea bună a Naşterii Domnului, lăudând pe Dumnezeu şi în acelaşi timp păstrând tradiţia colindului „cel bun şi sfânt”.

                Mulţumim cu această ocazie celor care s-au ostenit în acest sens, copiilor că şi-au făcut timp să urmeze îndemnului făcut de părintele şi doamna preoteasă, precum şi credincioşilor care au dorit să deschidă porţile inimilor şi să asculte în seara de Ajun vestea minunată pentru care toţi creştinii se bucură.

                Însă menţionăm că acest marş al colindelor a fost un început de drum, deoarece activităţile au continuat şi în celelalte zile, când tinerii parohiei la iniţiativa cântăreţului bisericesc, Alexie-Andrei,  au donat parohiei noastre o icoană cu Sf. Ap. Andrei, sfinţită în prima zi de Crăciun. Tot în această zi s-au împărţit copiilor prezenţi, daruri din partea „lui Moş Crăciun” şi a domnului primar, Stelian Turcu, ocazie cu care cântăreţul bisericesc împreună cu sora dânsului au încântat credincioşii cu colinde inedite. Şi tot la iniţiativa cântăreţului nostru, împreună cu părintele paroh şi câteva familii de tineri enoriaşi (fam. Vieru Marian, Cojocaru Mihai, părintel şi alţii) anul acesta, au împodobit biserica „Sf. Proor. Ilie Tezviteanul” cu mai multe aranjamente florale, la care s-a ostenit în mod special domna Liliana Vânătoru.

 

MULŢUMIM TUTUROR ŞI LE DORIM SĂRBĂTORI FERICITE, IAR

ANUL 2014 CU FOLOS

 ŞI MULTĂ BINECUVÂNTARE!!!