Momente de sarbatoare- Hramul Bisericii ,,Sf.Mc. Iulian din Tars"

Viața parohiei Iunie 23, 2015

Biserica „Sfântul Iulian din Tars“ din Campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu“ din Iaşi, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, şi-a serbat în zilele de 20 şi 21 iunie 2015 hramul. Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost săvârşită sâmbătă seară de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Enoriaşii Parohiei „Sfântul Iulian din Tars“ din Iaşi s-au bucurat sâmbătă, 20 iunie 2015, de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, care a slujit Vecernia unită cu Litia în biserica din Campusul studenţesc "Tudor Vladimirescu". La intrarea în locaşul de închinare, ierarhul a fost întâmpinat de soborul preoţilor şi diaconilor, de familia preotului paroh Florin Chirilă, de copiii îmbrăcaţi în costume naţionale şi de numeroşi credincioşi. Oamenii l-au aşteptat cu emoţie pe ierarhul venit de la Roman, delegat la slujba hramului de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Ieşenii veniţi la prima slujbă din cadrul sărbătorii închinate Sfântului Iulian din Tars au observat şi câteva realizări în măreaţa biserică. Lucrările de pictură au ajuns în dreptul absidelor, iar pardoseala a fost placată cu marmură. De asemenea, catapeteasma a prins contur, iar exteriorul a fost finalizat.

"Comunitatea trăieşte în comuniune şi comunicare"

La finalul Vecerniei, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a adresat un cuvânt de învăţătură în care explicat semnificaţiile Evangheliei din Duminica a 3-a după Rusalii, care face referire la grijile lumii. "Grijile lumii ne abundă, mai ales când trebuie să zideşti o biserică sau când trebuie să avem grijă de sufletele noastre, care sunt asemeni unui templu care are nevoie de restaurare. Sufletul trebuie restaurat permanent. Mucenicii s-au jertfit, arătând prin aceasta grija pentru mântuire, pentru curăţenia sufletului şi pentru apărarea adevărului revelat al Mântuitorului Hristos", a remarcat IPS Arhiepiscop Ioachim. Ierarhul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a menţionat că hramul unei biserici adună în comuniune pe credincioşi, creându-se astfel comunitatea. "Comunitatea este diferită de societate, aceasta trăind în comuniune şi comunicare", a adăugat IPS Ioachim, care a apreciat osteneala preotului proh Florin Chirilă depusă la "desăvârşirea" Bisericii "Sfântul Iulian din Tars". Părintele paroh Florin Chirilă a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim pentru că a slujit în ajunul hramului în locaşul de închinăciune din Campusul "Tudor Vladimirescu", precum şi Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan pentru că l-a delegat pe Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului să oficieze Slujba Vecerniei. Un gând de recunoştinţă a fost îndreptat către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care, acum 11 ani, i-a încredinţat părintelui Florin Chirilă zidirea sfântului locaş din Tudor Vladimirescu. "În cei 11 ani, împreună cu bunii credincioşi şi ajutaţi de autorităţile centrale şi locale, s-a reuşit ridicarea paraclisului şi bisericii în care am slujit în această seară (n.r. sâmbătă, 20 iunie)", a spus pr. paroh Florin Chirilă. La final, credincioşii au primit câte un dar din partea parohiei. Sărbătoarea hramului a continuat duminică, 21 iunie 2015, cu Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi.