Manifestare câmpenească la Duminica femeilor purtătoare de mir

Viața parohiei Aprilie 26, 2015

În Duminica a treia după Sfintele Paşti, numită şi Duminica Mironosiţelor, Biserica Ortodoxă Română cinstește pomenirea femeilor purtătoare de mir (Maria Magdalena, Maria și Salomeea), care la revărsatul zorilor au mers să ungă trupul Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, în ziua Învierii Sale din morți.

„Femeile mironosiţe reprezintă modele de credinţă jertfelnică, de mărturisire curajoasă şi de cinstire statornică a lui Hristos. Prin exemplul lor, ele au încurajat de-a lungul timpului pe mamele creştine şi pe femeile evlavioase să fie tari în credinţă şi să-şi închine viaţa lui Hristos Cel răstignit şi înviat, atât în Familie, cât şi în Biserică. În contextul actual, când mai multe ideologii secularizante erodează demnitatea familiei creştine şi în general a familiei tradiţionale, urmarea exemplului femeilor mironosiţe curajoase este azi o necesitate misionară în educaţie, în activitatea culturală şi în întreaga viaţă a societăţii. În acest sens, cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos adresate femeilor mironosiţe: „Bucuraţi-vă! Nu vă temeţi!” sunt izvor de lumină şi de putere spirituală pentru toate femeile credincioase de azi”. (Preafericitul Părinte Patriarh Daniel)

Galerie Foto

Această frumoasă sărbătoare a fost prăznuită și de către enoriașii Parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești, din cadrul Protopopiatului Roznov, care s-au adunat în număr mare la Sfânta Liturghie, oficiată de părintele paroh Petru Munteanu.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Petru Munteanu a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură: „Iubiți credincioși, ne aflăm într-un moment deosebit de frumos, într-un spațiu luminat pe care Biserica îl identifică ca fiind spațiul Învierii, spațiu în care minunea este posibilă, un spațiu al Întâlnirii cu Hristos cel Înviat. În acest spațiu al Învierii, femeia creștină este omagiată de către noi toți. Iată-ne ajunși în această Duminică, pe care  o onorăm împreună cu toată creștinătatea – acel eveniment trăit al femeilor purtătoare de mir. ”

„Prima parte a Sfintei Evanghelii ne arată o calitate a femeii purtătoare de mir, o calitate care este reprezentativă pentru femeie în general. Duminica aceasta este dedicată așadar, femeii creștine, care trăiește darul vieții, ca dar al iubirii milostive și compasive. Femeia purtătoare de mir este cea care simte darul Învierii. Motorul femeii creștine este iubirea care regenerează viața, motor al existenței, iar iubirea femeii purtătoare de mir este iubirea purtătoare de pace și de sănătate. Femeile purtătoare de mir au luat drumul către spațiul Învierii, pentru că trăiau în sufletul lor iubirea veșnică; ele ne mărturisesc astăzi bucuria acestui spațiu în care Hristos a Înviat”, a continuat părintele Petru Munteanu.

Respectând tradiția, după oficierea Sfintei Liturghii, toți enoriașii prezenți la Sfânta Slujbă, împreună cu părintele Petru Munteanu au pornit într-o procesiune în Lunca Bistriței, care este situată pe un teren de aproximativ 10 ha, care aparține Parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești. Menționăm că acest peisaj mirific se află la aproximativ 500 de metri de lăcașul de cult.

Astfel, bucurându-se de vremea însorită, credincioșii au răspuns pozitiv inițiativei părintelui Petru Munteanu și au admirat frumusețile naturii. Au ciocnit câte un ou roșu, au degustat din pasca și cozonacii pregătiți cu atâta dragoste de către credincioasele parohiei și nu în ultimul rând au socializat, amintindu-și de vremurile de demult.

„Hristos a Înviat! Mă bucur foarte mult că sunteți alături de noi astăzi, în această zi de sărbătoare – a femeilor creștine; așadar să ne bucurăm cu toții de ziua aceasta minunată zi, iar pe această cale îi mulțumim părintelui Petru Munteanu pentru această frumoasă inițiativă. Doamnelor, domnișoarelor, mămicilor, soțiilor, surorilor, bunicilor vă doresc multă sănătate, tot ce vă doriți, bucurii din partea copiilor, a famiilor. Să sărbătorim împreună câteva momente frumoase. Vă urez poftă bună!”, ne-a mărturisit Ana Chele, o credincioasă a parohiei „Sfinții Voievozi” din Săvinești.

Mai mult decât atât, vocile suave ale copilașilor beneficiari ai Centrului social-educativ „Popasul Iubirii Milostive” din Săvinești, îndrumați de doamna pedagog social Andra Avasîlcăi au încântat auzul tuturor celor prezenți. Cântecele precum „Sunt copil Iisuse” sau „Hristos a Înviat” au mângâiat sufletele săvineștenilor participanți la această manifestare câmpenescă.

Alexandra Gîrbea