Suflet de copil

Viața parohiei Februarie 20, 2015

Deseori auzim vorbindu-se despre copii necăjiți, uitați de societate și izolați undeva la marginea satelor sau orașelor. Este suficient să deschidem televizorul și imediat ne sunt livrate informații ce privesc aceste suflete nevinovate, care, din păcate, zi de zi sunt atrase într-un cerc vicios, cel al sărăciei.

Iar dacă evadăm din spațiul virtual și aruncăm un ochi în jurul nostru, ne dăm seama că problema copiilor sărmani este una reală, ce face parte din peisajul nostru cotidian.

Impresionați de poveștile de viață nefericite ale acestora, întrebarea de pe buzele multora dintre noi este cum putem noi, comunitatea, să le dăm o mână de ajutor, să le oferim o șansă de viitor și de ce nu, să-i sprijinim să-şi dezvolte talentele?

În sprijinul acestor copilași vine și Fundaţia Solidaritate și Speranţă – filiala Săvinești în parteneriat cu Centrul social – educativ „Popasul Iubirii Milostive”, care derulează proiectul „Dezvoltare comunitară prin educație și cultură”, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014.  Acesta își propune să amelioreze situația în care se află un număr de 87 de copii proveniți din categorii sociale vulnerabile din comuna Săvinești, activitățile principale fiind acordarea zilnică de hrană gratuită și organizarea de activităţi educativ-recreative.

Printre copii asistați social din Săvinești, județul Neamț se numără și Andreea Nicoleta B., o fetiță de 10 ani, care locuiește cu părinții și cu fratele său într-o cameră micuță, singurul lor venit fiind alocațiile lunare. Sărăcia și deznădejdea sunt cuvintele de ordine cu care se confruntă zi de zi familia Andreei. Cu toate acestea, fetița cu ochi mici și expresivi nu și-a pierdut nădejdea și speră ca într-o zi o ”să devină educatoare”.

Împreună cu fratele său, Mihăiță și verișoara sa Simona, ea merge în fiecare zi la cantina socială și iau masa de prânz gratuită: "îmi place foarte mult salata de legume și prăjiturile făcute de doamnele de aici; mă bucur foarte mult că am șansa să vin zi de zi la centru, împreună cu fratele meu".

După ce degustă din bunătățile pregătite cu atâta dragoste la Centrul social – educativ „Popasul Iubirii Milostive“ al parohiei "Sfinții Voievozi" din Săvineşti, Andreea participă la toate ședințele de after-school, alături de ceilalți copii. Aici, încearcă să deslușească tainele ascunse ale matematicii, fiindcă "știința cifrelor" le dă multora bătăi de cap. Limba română se află și ea printre materiile preferate ale micuței Andreea, compunerile și expresiile frumoase fiind apanajul său.

La finalul programului, aceasta iese la plimbare cu prietenele sale, iar atunci când vremea este prielnică preferă jocurile în natură, printre favorite numărându-se de-a v-ați ascunselea.

Disney Junior este postul său favorit, se îmbracă în haine colorate, roșu fiind culoarea sa preferată, iar atunci când are ocazia joacă bascket.

Chiar dacă Andreea se află momentan într-o situație delicată, ancorată într-un drum întortocheat al vieții, noi, ceilalți din jurul ei, îi putem face copilăria cât mai frumoasă, lipsită de griji și nevoi.

Alexandra Gîrbea