O troiță închinată Sfântului Mina s-a înălțat la Săvinești

Viața parohiei Noiembrie 18, 2014

Comunitatea săvineșteană, enoriași ai parohiei ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, păstrează cu sfințenie legătura cu Dumnezeu, arătându-și mereu recunoștința față de ajutorul primit de la El.

Printre ei se numără și familia Lazăr Constantin și Marcela, oameni cu frică de Dumnezeu și care în momentele dificile ale vieții au apelat la ajutorul Sfântului Mina, drept pentru care au hotărât să înalțe o troiță în fața casei lor, închinată Sfântului.

Marți, 11 noiembrie 2014, pr. paroh Petru Munteanu, părintele Mihai Meraru și părintele Ciprian Ungureanu,  însoțiți de credincioșii enoriei, au săvârșit slujba de sfințire a troiței proaspăt construită. Frumuseţea acestui popas sufletesc și duhovnicesc stă atât în slujba săvârşită, cât şi în faptul că în jurul troiţei se întâlnesc credincioșii, se bucură şi socializează.

Constantin și Marcela Lazăr sunt născuți în comuna Săvinești și se bucură de cei trei copii şi doi nepoţi. Băiatul cel mare este căsătorit şi locuieşte la Bistriţa Năsăud şi are un băieţel de trei ani. Al doilea copil a absolvit seminarul teologic şi este preot diacon la Mănăstirea Nechit şi o fiică ingineră, căsătorită la Bucureşti, care are un băieţel de 11 luni.

Domana Marcela Lazăr ne-a împărtășit câteva detalii despre construirea troiței într-un interviu pe care îl redăm în cele ce urmează:

-Cum de ați luat decizia să construiţi o troiţă cu hramul Sf. Mina?

- Am luat această hotărâre de mult, dar acum a venit timpul s-o facem. Ne-am gândit cu  multǎ vreme în urmǎ, cam de gând aveam copiii la şcoală şi nu ne mai ajungea una, alta. M-am rugat la Sf. Mina, apoi am plecat în Italia, au intrat copiii la facultate, am făcut nunţi. Când am scăpat de aceste griji, cam acum cinci ani, m-am gândit să fac o troiţă. Dar nu-i venise ceasul. Anul acesta, după ce am luat hotărârea să nu mă mai întorc în Italia, i-am spus soţului meu ce vreau să fac şi câţi bani am, iar el a fost de acord s-o construim. Încă din Italia ştiam ce hram urma să poarte troiţa.

- De ce l-aţi ales pe Sf. Mina?

- Pentru că m-am rugat la El când aveam mai multe probleme şi am simţit că este grabnic ajutător. Mi-a plăcut tare mult mie de el. Vorbisem cu mama mea să facem o troiţă în faţa casei ei cu hramul ”Trei Ierarhi” pentru că pe tatăl meu l-a chemat Vasile, pe fraţii mei Vasile şi Ioan, dar pe atunci nu eram însă pregătiţi, era destul de greu, erau multe neajunsuri. Acum, că am venit din Italia, am vorbit cu toţi din familie şi cu părintele  de la mănăstirea Nechit şi toţi au încuviinţat. După ce, într-un final am reuşit să iau legătura cu părintele nostru din sat, a venit şi a sfinţit troiţa când am stabilit şi Dumnezeu ne-a ajutat.

- Sătenii v-au ajutat?

- Câţiva. Părintele a făcut apel pentru donaţii, dar noi nu am cerut de la nimeni, cu cât a venit fiecare, a fost bine primit.

- Cât timp a durat construcţia troiţei?

- Am sfinţit locul în jurul datei de 20 august, pe 15 septembrie au început lucrările, pe 21 octombrie, de ziua mea, troiţa a fost terminată şi peste încă patru zile a fost adusă icoana Sf. Mina. Am ţinut mult ca sfinţirea să aibă loc exact de ziua Sf. Mina. După ce locul în care urma să se ridice troiţa a fost sfinţit de către părintele Munteanu, am vorbit cu băiatul care a pictat icoana ca să fim siguri că va duce la bun sfârşit pictura până în ziua stabilită. Şi aşa că a dat Dumnezeu şi totul s-a încheiat cu bine.

- Lucrările s-au terminat foarte repede, într-o lună şi jumătate.

- Da. Am fost mult timp plecată din ţară şi acesta a fost visul meu de foarte multă vreme. Cât am putut, am făcut. Dacă te lungeşti prea mult, nu mai realizezi nimic. Vorba românului: „Boala lungă, sărăcia omului”. Banii se cheltuie şi lucrurile trebuie făcute la timpul lor.

- Aţi întâmpinat vreo piedică, de-a lungul vremii, care să vă determine să renunţaţi?

- Nu. Nu am avut nici o piedică. Totul a decurs foarte uşor şi aşa cum trebuia să se întâmple cu ajutorul rugăciunilor către Sf. Mina, al cărui hram l-am ales cu acordul tuturor. Şi sunt foarte mulţumită.

- Felicitǎri pentru frumoasa realizare!

- Vă mulţumim, sunt foarte bucuroasă, dar să nu ne mândrim prea tare că putem cădea imediat în aceastǎ ispitǎ. Eu atât am de spus: Mulţumesc lui Dumnezeu că ne-a ajutat s-o construim şi Sf. Mina că a vrut să sălăşluiască şi acasă la noi, pe strada noastră! Ţin să mai mulţumesc tuturor celor care au fost prezenţi la sfinţire alături de noi, că degeaba faci ceva, dacă nu ai şi cu cine te bucura.

La cele 25 de troițe ridicate de comunitatea săvineșteană, în cei 17 ani de când slujește părintele Petru Munteanu în parohia ”Sfinții Voievozi”, se mai adaugă una – Troița ”Sf. Mina”.

Brîndușa Dediu